sobota, 8. maj 2010

Kdo je najboljši? Ena-Dva-Tri!

Kdo je najboljši? Kdo naredi najboljšo spletno stran?

Morda najbolj neumno vprašanje, a vprašanje je!

Dobra spletna stran nastane iz več delov.

Prvi del je vsekakor grafična zasnova, ki mora biti privlačna. Obiskovalcu pa mora povedati takoj vse, kaj delamo oziroma kaj ponujamo na spletni strani.

Drugi del je vsebinska zasnova, ki ni nič manj pomembna, samo na drugem mestu je, saj obiskovalci spletno stran najprej pogledamo z očmi nato beremo. Če bo vsebinska zasnova napisana v "bralnem" jeziku, potem je možnost za potencialni uspeh.

Tredji del pa je strokovnost besedil. Zopet nič manj pomemben dejavnik, vendar se je potrebno zavedati, da če so stavki še tako lepo oblikovani in bralni, da sedejo to še ne pomeni, da bo obiskovalca prepričalo, da je lastnik spletne strani prava izbira.

Ti trije dajavniki so zelo povezani. Težava pa je, da so določeni izvajalci boljši v prvem delu, drugi v drugem in tretji v tretjem. Kot sem rekel, vsi deli so zelo pomembni, vendar pa se za izdelavo splete strani moramo odločiti med ponudbami, ki jih imamo. Podobno je recimo pri avtomobilih. Nekateri so boljši in lepši od znotraj, drugi od zunaj. Eni izdržijo več kot drugi, preprav so prvi lepši.... in še bi lahko naštevali!

Poglejmo problem iz drugega zornega kota ali kako izbrati pravega:
ENA! Če ponujamo stvari, ki jih ponuja ogromno konkurentov, moramo izbrati izvajalca, ki bolje opravi prvi del! S tem bomo privabili obiskovalce, da kljub temu, da ponujamo to, kar tudi ostali, preverijo še našo ponudbo.
DVA! Če smo med prvim in tretjim delom je vsekakor drugi del najpomembnejši, saj moramo naredit kompromis med dobrim prvim vtisom in kvalitetnim besedilom.
TRI! Če ponujamo stvari, ki jih na tržišču ni in gre za novost, je potrebno poudarek narediti na tretjem delu. Obiskovalcem moramo dati vedeti, da tudi novosti niso nujno slabe in nepotrebne.

Zakaj pa ne bi imeli vseh treh delov narejenih vrhunsko? Ponavadi vse te tri dele izvajajo tri ločene osebe, ki vsaka vleče v svojo smer in zmeraj je potrebno pristati na kompromis; tako kot pri avtu hiter avto in minimalna poraba goriva ne gresta skupaj.

Seveda pa ne govorim o tem, da se vseh treh dejavnikov ne da izvesti tako, kot to mora biti. Poizkusite v naši ekipi 5ka, ki združuje različne ljudi z različnimi pogledi in kvalitetami, morda smo pravi za vas!

Ni komentarjev:

Objavite komentar