torek, 18. maj 2010

Kateri CMS je pravi?

Tokrat se ne bom osredotočil na točno določene CMS sisteme (Kaj je CMS lahko preberete tukaj), ker imamo teh primerjav na internetu, kot vsega ostalega več kot preveč.

Razna slovenska podjetja nudijo svoje "unikatne" CMS sisteme, za katere trdijo da so boljši od javno priznanih kot so recimo Joomla, Drupal, WordPress in drugi. Kaj je dobro in kaj slabo oziroma kaj je najboljše in kaj najslabše je težko definirati, ker ima vsak izmed CMS sistemov svojo specifiko.

Primerjajmo:


Javni CMS sistemi: 
Največja prednost po moji oceni je ta, da lahko "javni" CMS sistem prenašamo iz strežnika na strežnik, torej nismo odvisni od enega ponudnika oziroma povedano drugče: če z izdelovalcem spletne strai nismo zadovoljni, ga lahko brez težav zamenjamo. Druga prednost je vsekakor prilagodljivost. Na internetu boste našli ogromno raznih dodatkov (ankete, novice, etrgovine, intranet, galerije.... in ogromno več), ki so brezplačni in s tem lahko svojo spletno stran oziroma spletno stran, ki vam jo nekno naredi nadgradite brezplačno.

Unikatni CMS sistemi:
Največja prednost je majhnost!? Z drugimi besedami hitrost. Ponavadi so unikatni CMS sistemi hitrejši. Ta prednost je bolj ali manj zanemarljiva v primerjavi z "Javnimi" CMS sistemi. Najpomembnejša prednost je ta, da lahko razvijalec razvije sistem, ki bo nam pisan nam kožo, seveda je dražji, vendar pa tukaj ne obstaja omejitev. Največja slabost pa je nekompatibilnost. V primeru, da s spletno stranjo ali vzdrževanjem niste zadovoljni, spletne strani praviloma ne morete prenesti na drugo podjetje, ki vzdržuje oziroma izdeluje spletne strani.

Kaj potem? Če se lahko sprijaznete s kompromisi, potem izberite "javni" CMS sistem, drugače ne.
Kaj pa če ne potrebujete CMS-sistema? Preverite!

2 komentarja:

  1. Unikatni se uporabljajo, da na nek način zavajajo stranke in se ob morebitnih težavah ali nadgradnjah vedno vračajo na lastnika dotičnega CMSa.

    Četudi po letu ali več, gostuješ drugje, še vedno plačuješ izdelovalci in spletna stran ni nikol tvoja last(kot se večkrat zapiše v pogodbi)! Tudi ura programiranja ni 20€, temveč 60-80€...

    Na drugi strani lahko vsaka spodobna firma uredi open source cms. Tukaj so potem tudi cene manjše, ker je konkurenca večja. Študent npr.

    OdgovoriIzbriši
  2. Da, t.i. Open source CMS (Torej javno dostopni - brezplčani - sistem, s katerim urejamo spletno stran) je ena izmed možnosti. So prednosti in slabosti. Naročnik se naj na podlagi realnih dejstev odloči kateri je pravi, to je tudi namen tega bloga.

    OdgovoriIzbriši