petek, 14. maj 2010

Kaj sploh je CMS?

Odgovorov na vprašanje kaj CMS je, je na internetu mnogo preveč. Vseeno pa podajam svojo obrazložitev, saj je velikokrat meja kaj dobim s CMS sistemom in kaj ne bolj ali manj zabrisana.

CMS pomeni "Content Management System", kar bi lahko prevedli kot "sistem za upravljanje z vsebino".

S tem, da imate t.i. CMS sistem oziroma spletno stran, ki temelji na CMS-u, še ne pomeni, da imate popolno kontrolo nad spletno stranjo. V večini primerov imate kontrolo zgolj nad vsebino, v katero se štejejo besedila in slike ter upravljanje z menuji in različnimi moduli (ankete, mailing liste in podobno). Odvisno od podjetja (ali posameznika), ki vam izdela spletno stran v "načinu" CMS je, kaj vse vam "dajo" na voljo, da urejate sami. V večini primerov vam ne dovolijo oziroma sistem ne pripravijo tako, da bi lahko spreminjali obliko v katero sodijo dekorativne slike (glava strani), barve menujev, ozadja in podobno. V večinih primerov je to več kot zadovoljivo, saj so to stvari, ki se ne spreminjajo tako frekventno.

Velikokrat pa se zgodi, da CMS sistem, za katerega imate prepričanje, da nudi vse, to ne nudi! Določeni CMS sistemi zaradi majhnosti ali unikatnosti ne nudijo vseh možnosti (nekateri ne nudijo dodajanje vsebin ampak samo urejanje, drugi ne nudijo nalaganje slikovnega gradiva in podobno).

Končno vprašanje/zaključek: Kateri CMS je uporaben. Načeloma vsi. Preden se odločite za kateregakoli, ga preverite/preizkusite. Če vam razvijalci CMS sistemov ali izdelovalci spletnih strani ponujajo A ali B CMS sistem, vztrajajte, da vam ga predstavijo, morda celo tudi preizkusite. Preverite vsaj dva CMS sistema preden se odločite za A ali B varianto. Na koncu vam ne bo žal. Nemalokrat se je zgodilo, da so "kupci" spletnih strani kupili sistem, kateremu niso bili kos zaradi neustreznega usposabljanja ali pa je bil preprosto prezahteven za nekoga, ki nima veliko znanja o internetu.

Drugič: CMS A proti CMS B. Kakše so razlike in kateri je pravi!

Ni komentarjev:

Objavite komentar