sreda, 23. junij 2010

Najem spletne strani. Kaj je to?

Na spletu lahko zasledimo vse več podjetij, ki nudijo najem spletne strani. Pogledano iz drugega zornega kota je to brezplačna izdelava spletne strani s tem, da se ob izdelavi ponavadi vežemo na neko časovno obdobje 12, 24 ali celo 36 mesecev, da bomo v tem času gostovali spletno stran pri tem ponudniku, ki nam nudi brezplačno izdelavo spletne strani.

Kaj je tukaj resnica. 

Malo sem prebrskal internet in zasledil, da se cene teh mesečnih najemov gibljejo med 20 in 40 EUR/mesec, medtem, ko se vezave gibljejo med 12 in 36 mesecev. Če kot primer vzamemo 20 EUR/mesec in obdobje 24 mesecev, lahko kaj hitro izračunamo, da nas spletna stran stane 480 EUR. Načeloma čisto poštena cena. Seveda, če obračunamo najslabši omenjeni primer to znese 1.440 EUR. Nekateri izmed teh ponudnikov ob začetku zaračunavanjo dodatne stroške v višini nekje med 100 in 300 EUR, kar spletno stran podraži in v določenih primerih pripelje celo mnogo višje od klasične izdelave spletne strani.

Z upoštevanjem zgornjega to pomeni, da dobimo spletno stran na kredit, kar je dobro, če ne želimo vložiti veliko denarja na začetku naše/vaše spletne poti.

Vendar, tukaj lahko obstajajo "hakeljci". 

1. Ponavadi so te spletne strani narejene v posebnih unikatnih CMS sistemih, kar nekako pomeni, da spletna stran ne obstaja v obliki, da bi si jo lahko brez težav prenesli in namestili na drug strežnik. To posledično pomeni, da bomo/boste po preteku vezave še vedno nekako vezani in v primeru odstopa izgubimo vse, torej spletno stran.

2. Zgodi se, da vas bo vsaka sprememba stala veliko. Določena vzdrževalna dela vas lahko stanejo več kot posodobitev ali nova izdelava spletne strani.

Torej. Nič ni narobe z najemom, vendar bodite doslednji kaj dobite za nek denar in kaj se zgodi po preteku vezave. Naj vas začetni nizek znesek ne zavede.

Seveda vas s tem postom nisem nameraval odvrniti od nakupa spletne strani na "obroke", želim le to, da preden se odločite za nakup takšnega "sistema" res dobro preverite kaj dobite in kaj ne.

Za lažje razumevanje preberite tudi:
Kateri CMS je pravi?
Kaj sploh je CMS?
Klasična spletna stran ali CMS? Kaj je bolje?

Ni komentarjev:

Objavite komentar