sreda, 22. september 2010

Joomla. Zakaj ne?

V javnosti se pojavlja vse več trditev ali pa vprašanj, zakaj Joomla ne?

Na hitro, za tiste, ki ne vedo kaj Joomla je. Joomla je eden izmed mnogih "zastonjskih" CMS sistemov s katerim lahko počnemo vse. Ja res, vse. Tukaj je pošteno omeniti še Drupal in morda WordPress.

Tukaj pri nas nekako razvijalci spletnih strani temu nasprotujejo!?!

Joomla se sesuje, je kopliciran CMS sistem in podobno. Kdo to pravi? Razvijalci, ki imajo razvite svoje CMS sisteme in bi radi iztržili njih. Razumljivo je, da je sistem postavljen z "orodjem" Joomla cenejši, saj razvoja ne plačate.

Prvi razlog tiči prav v univerzalnosti Joomle. Za Joomlo na internetu obstaja nekaj 100x več modulov, rešitev, ki jih potencialno potrebujemo pri spletni strani. Danes ima vsak CMS sistem anketo, novice in ostale, skoraj nujne module. Kaj pa ko želim kaj več, morda koledar, galerijo, forum in podobno. No, odločite sami.

Drugi razlog zakaj razvijalci svojih CMS sistemov ponujajo prav svoje? CMS sistem ni tako preprost kot spletna stran, katero lahko samo skopiraš, preneseš na drug strežnik in zadeva deluje. Tukaj pa je "finta". Ker tega ne morete vas ima ponudnik nekega CMS sistema rahlo v šahu. Če se odpravite od njega, ponavadi izgubite tudi spletno stran.

V primeru, da imate Joomla spletno stran, vam lahko zagotovo trdim, da v Sloveniji obstaja vsaj 100 posameznikov ali podjetij, ki vam lahko Joomla spletno stran servisirajo, če se sedanjim vzdrževanjem niste zadovoljni.

Vendar bodite pozorni: Če se je nekdo s Joomla CMS spletno stranjo srečal že dvakrat ali trikrat še ne pomeni, da je zadevi kos. Tukaj pa velja biti previden.

4 komentarji:

  1. Točno tako.

    Sicer je pa Joomla zelo uporabna zadeva. Komu in zakaj je pa tukaj vprašanje, ki bi bilo na mestu prav pri predstavitvi želj stranke. Če vidimo, da je prezahtevno, se stvar seli na custom platformo in je rešeno.

    Vedno nove verzije, mnogo modulov/komponent. Kar pomeni, da je sistem kot sam odprt. Zato ima stranka možnost enostavne nadgradnje, če se za to odloči.

    OdgovoriIzbriši
  2. Joomla je zastarel in počasen CMS, ki modernim in prav tako brezplačnim odprtokodnim sistemom (kot so: WordPress, Drupal, itd.) preprosto ni kos.

    Največja težava Joomle se pokaže pri obsežnih straneh in pri večji obiskanosti spletnega mesta. Še zlasti pa postane počasna pri uporabi velike količine razširitev (modulov), ki so pri Joomli zaradi zastarelosti dandanes praktično nujno potrebne.

    Potegniti tak zaključek med Joomlo oz. katerimkoli odprtokodnim sistemom in med lastniškimi CMS sistemi je nestrokovno.

    Določenim strankam je Joomla prezahtevna, ker se v njej izgubijo, ker ponuja preveč. Takim je prilagojen CMS sistem boljša rešitev, ki ponuja zgolj tisto kar potrebujejo in gre tako za urejanje manj časa in razlika v ceni kasneje prinese na porabljenem času.

    Drugim je ravno nasprotno - Joomla sama ponuja premalo, dodatni moduli premalo fleksibilnosti, urejanje je težavno in nepregledno v vsej zmedi modulov.

    Tretjim so odprtokodni kot pisani na kožo, predvsem pa ustrezajo njihovemu budgetu.

    Na strani ponudnika storitev je, da za stranko najde ustrezno rešitev.

    OdgovoriIzbriši
  3. Vojna med Joomlo in Drupalom obstaja že od kar sistema obstajata, medtem, ko je Wordpress namenjen drugaćnemu krogu uporabnikov.

    CMS sistem, ki je narejen točno za določeno spletno stran je vedno boljša rešitev, tega ne zanikam, vendar pa se je potrebno zavedati, da takšna spletna stran stane bistveno več.

    Želel sem primerjati le Joomlo z CMS sistemi, katere imajo "naša-SLO" podjetja razvita in jih želijo masovno (kolikor je pač to pri nas mogoče) tržiti. Sam sem večkrat naletel na problem izjave avtorjev: Tega se pa v našem CMS sistemu ne da narediti. O tem govorim in ne o res "CUSTOM" CMS-u.

    Joomla pa je lahko zahtevna toliko, koliko jo narediš. Jasno je, da nekdo, ki si je danes uredil dostop do interneta ne Joomla ne najenostavnejši sistem ne bo ustrezen.

    Dejstvo, da je Joomla ali pa Drupal zelo razširjen sistem pove to, da je v določenih krogih uporaben.

    "Na strani ponudnika je...." - Vsi vemo, da bi danes vsi imeli spletne strani za 100 ali manj EUR.

    OdgovoriIzbriši
  4. Aha, glede hitrosti se strinjam. Ne morem si predstavljati spletnih strani kot so recimo finance, 24ur ali delo na sistemu Joomla. Lahko pa trdim, da spletna stran, ki ima do 5000 obiskov/dan fukcionira na sistemu Joomla brez težav.

    Pa da ne bo pomote. Tudi pri nas imamo svoj CMS sistem, ki je v določenih pogledih boljši, v določenih slabši od Joomle - ampak je namenjen točno določenemu krogu kupcev.

    OdgovoriIzbriši